1. Home
  2. Manuscriptsjablonen

Manuscriptsjablonen

Het manuscript

Je manuscript kun je op vele manieren maken. Er zijn talloze tekst- en illustratieprogramma’s waarmee je een professioneel manuscript kunt maken. Professionele software is er bijvoorbeeld van Adobe Indesign. Maar ook met je gewone Word-programma kun je een prima manuscript maken. Wel dient dit aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo kun je bijvoorbeeld geen A5 boek maken met een manuscript dat je in A4 hebt geschreven. Dat gaat mis.

De belangrijkste zaken voor je manuscript zijn:

  1. Het juiste formaat
  2. De colofon
  3. De positie van je paginanummers
  4. Het instellen van afloop en bladspiegel
Boek publiceren - Omslag

Gratis manuscriptsjablonen downloaden

Om het je iets makkelijker te maken, hebben we voor alle formaten lege WORD-bestanden gemaakt, die je gratis kunt downloaden. Deze manuscriptsjablonen hebben het juiste formaat met de goeie afloop, inclusief pagina-nummers en een bruikbare bladspiegel. Verder zie je ook wat posities voor je boektitel en je hoofdstukken. Je bent uiteraard vrij dit helemaal naar je eigen smaak en wensen aan te passen.

Boek-templates en formaten voor softcover boeken.

Deze boeken hebben een zachte kaft. Door de lagere prijs zijn dit soort boeken het meest populair en worden overal ingezet. Hier vind je alle beschikbare boek-templates als word-bestand voor je manuscript.

Overige tips bij het maken van je manuscript

Onze gratis boek-templates vormen een begin waarmee je een eigen manuscript kunt maken. Je deze ook gebruiken om daarin je reeds bestaande teksten te kopieëren. Andere belangrijke zaken waarmee je in je manuscript nog rekening zou moeten houden zijn:

  1. Goed gebruik maken van kopteksten voor je hoofdstuk-indeling. Hiermee kun je dan ook een geautomatiseerde inhoudsopgave maken en het verhoogt de uniformiteit en leesbaarheid van je boek.
  2. Mocht je een heel dik boek willen maken, is het soms handig om de bladspiegel aan te passen en iets meer ruimte aan de binnenkant van je boek te maken.
  3. Bestel voordat je een grotere bestelling plaatst beter eerst een testboek. Meestal staan er toch nog wel her of der foutjes. Die haal je er op papier gewoon makkelijker uit.