1. Home
 2. Boek maken

Boek maken

Je boek maken: zo doe je dat!

Een boek maken lijkt een ingewikkeld proces, zeker wanneer je het nog nooit hebt gedaan. Toegegeven, het is best even wat werk, maar we helpen je met diverse tips en uitleg. Je boek bestaat uiteindelijk maar uit 2 delen: je binnenwerk en je omslag. Lees hier hoe je jouw boek maakt. Is je boek al helemaal gereed? Dan kun je deze direct uploaden.

Het binnenwerk van jouw boek

De naam zegt het al, het binnenwerk is dat wat in je boek zit. In feite is dit je hele boek behalve je omslag. Wanneer je een boek openslaat is de eerste pagina die je ziet – een rechterpagina – het begin van je binnenwerk.  We verwachten dat jij je binnenwerk compleet opgemaakt uploadt in 24bookprint. Je kunt dit het beste doen als PDF, maar je kunt ook een Word document uploaden. Na het uploaden tonen wij een printklare PDF, controleer deze goed want zo wordt je boek straks gedrukt. Je kunt zo vaak een nieuwe versie uploaden als je wenst.

Het schrijven van het binnenwerk 

Moet je het binnenwerk nog schrijven? Maak dan eerst een outline van het gehele binnenwerk: wat wil je waar vertellen? Of je nu een fotoboek, kookboek, familieboek, biografie of roman schrijft: het is belangrijk dat je de lezer bij de hand neemt en door jouw verhaal leidt. Als je eenmaal de rode draad voor jezelf hebt vastgelegd, dan kun je deze hoofdstuk voor hoofdstuk gaan invullen. Laat tussentijds hoofdstukken lezen en van feedback voorzien door mensen in je netwerk, waarvan je weet dat deze open en kritisch zijn. In de stap ‘Manuscript’ geven we je nog veel meer tips voor het schrijven.

De opmaak van je binnenwerk

We verwachten dus dat je een compleet opgemaakt binnenwerk uploadt. Daarvoor heb je een opmaakprogramma nodig. Welk opmaakprogramma is sterk afhankelijk van het type boek dat je wil laten drukken. Een complex binnenwerk met veel foto’s, grafieken en tabellen, kun je het beste met een programma als InDesign maken, een eenvoudig binnenwerk met vooral tekst kan eenvoudig met Word of Pages worden gemaakt.

Zodra je hiermee klaar bent kun je je binnenwerk uploaden, dit doe je in de stap ‘Manuscript’. In deze stap geven we een hele reeks opmaaktips op het gebied van witruimte, paginanummering, inhoudsopgave, colofonpagina’s, etc, etc. Raadpleeg deze tips dus in de stap ‘Manuscript’. Een goed opgemaakt binnenwerk is cruciaal. Voor jouzelf, maar ook voor de mensen die straks je boek ontvangen.

Download ons Word sjabloon

Moet je je binnenwerk nog maken en ga je daar Word voor gebruiken? Download dan ons Word sjabloon. Deze is al afgestemd op het juiste formaat, houdt rekening met afloop, heeft ingestelde met titel- en colofonpagina’s en de paginanummering is toegevoegd.

Word sjablonen voor softcover boeken

Boekomslag: het visitekaartje van je boek

Of je je boek, rapport of magazine nu wel of niet gaat verkopen, het eerste wat mensen zien is natuurlijk de voorkant van het boek. Alleen al op basis van deze eerste indruk krijgen mensen direct een mening over jouw boek. Het is niet voor niets dat de omslag ook wel het visitekaartje van je boek wordt genoemd en dat door vrijwel iedereen veel tijd en aandacht aan het ontwerp van de omslag besteedt. 

We bieden je voor de omslag van je boek twee opties. Je kunt de omslag helemaal zelf maken of je kunt de door ons ontwikkelde Cover Designer ® gebruiken. Heb je inspiratie nodig? Dan hebben we de meest eenvoudige tip ooit voor je: ga naar een boekenwebshop en laat je inspireren door de omslagen die je daar ziet. Kijk naar omslagen binnen het genre van jouw boek, maar kijk zeker ook naar de omslagen van boeken van andere genres.

Boekomslag: zelf maken

Wanneer je de omslag helemaal zelf maakt, maak dan gebruik van een programma dat daadwerkelijk omslagen kan maken, bijvoorbeeld Canva of inDesign. Een omslag met Word maken is geen optie. Van belang is dat je exact de juiste maatvoering toepast. De afmetingen van een omslag worden bepaald door het formaat boek, de papiersoort, het aantal pagina’s en of je voor een paperback of een hardcover hebt gekozen. Wanneer je een nieuwe binnenwerk met een ander aantal pagina’s uploadt, betekent dit dat je een nieuw omslag moet uploaden. De specificaties van je omslag zie je straks in de stap ‘Omslag opmaken’ staan. Je kunt ook de cover calculator gebruiken:

Boekomslag: Cover Designer 

Op basis van onze jarenlange ervaring met het uitgeven van boeken en het ontwerpen van omslagen hebben wij zelf een Cover Designer ontwikkeld. Deze designer biedt niet evenveel functionaliteit als bijvoorbeeld Canva of InDesign maar er kunnen wel professionele boekomslagen mee worden gemaakt! En het werkt een stuk eenvoudiger en is kosteloos.

Time needed: 45 minutes.

Kortweg werkt de Cover Designer als volgt:

 1. Template

  Je kiest eerst het template; we bieden je een reeks aan templates, variërend van een helemaal effen omslag tot een omslag die helemaal uit een afbeelding bestaat en alles ertussen.

  sjabloon kiezen

 2. Fonts

  Dan kies je de fonts die je wenst te gebruiken; We hebben een mooie set aan samenhangende fonts voor titel, subtitel, auteursnaam en flaptekst voor je samengesteld waar je uit kunt kiezen; nog niet 100% tevreden? Geen probleem, je kunt later de fonts weer aanpassen.

  kies een lettertype

 3. Kleuren

  tot slot kies je de kleurstelling; ook hier geldt weer dat we een aantal hele aantrekkelijke kleurencombinaties voor je hebben samengesteld ter inspiratie. Je kunt daarna altijd weer andere kleuren kiezen.

  kies een kleurcombinatie

 4. Personaliseren

  Je omslag ziet er waarschijnlijk al profi uit, nu is het tijd voor de finishing touch. Je kunt op ieder element van de omslag klikken en het element aanpassen. Nadat je hebt geklikt zie je aan de rechterkant de opties die je kunt uitvoeren. Denk aan: andere fonts kiezen, de font grootte aanpassen, de kleur van het font of het geselecteerde vak aanpassen, een foto en een auteursfoto uploaden, enzovoort. Je kunt ook nog met tekstvakken slepen en deze groter en kleiner maken. Ben je benieuwd wat het mysterieuze oogje aan de linkerkant betekent? Hier kun je elementen mee aan of uit zetten!

Support & Diensten

Kom je er echt niet uit? We staan 24/7 voor je klaar om je tips te geven waardoor het zeker zal gaan lukken. We bieden support via email die snel, opgewekt en professioneel jouw vragen beantwoordt. We kunnen alleen niet het werk uit handen nemen voor je. Maar, dat kunnen de professionals waarmee we samenwerken wel. We bieden een aantal diensten aan die jouw boek nog beter maken:

 • Redactie; je kunt je binnenwerk laten redigeren en controleren op taal- en stijlfouten. ook kunnen we een analyse maken van je schrijfstijl, de zogeheten Leesscan, aan de hand van een aantal pagina’s. 
 • Opmaak binnenwerk; het binnenwerk moet er natuurlijk professioneel uitzien. Ben je zelf handig met de PC en een programma als Word? Dan kun je zeer waarschijnlijk zelf al je binnenwerk mooi opmaken. Lukt dat niet, dan hebben wij de beste mensen voor je klaarstaan.
 • Ontwerp omslag; zoals we al eerder hebben gezegd, dit is het visitekaartje van je boek, rapport of magazine. Wij werken alleen samen met de beste ontwerpers. 

Meer weten over de diensten die we bieden? Neem contact met ons op.

Proefexemplaar bestellen

Natuurlijk hopen we dat je veel boeken bij ons bestelt, maar we vinden het nog belangrijker dat je tevreden bent. Op het moment dat je boek gereed is, bestel dan eerst een of een paar proefexemplaren. De ervaring leert dat er in de eerste versie altijd nog wat verbeterpuntjes zitten en het is zonde wanneer je gelijk honderd boeken hebt besteld. Op basis van het proefexemplaar kun je verbeteringen doorvoeren en een nieuwe versie van je binnenwerk en omslag uploaden!

“Ik was altijd al blij met het bestaan van 24bookprint, maar op het gebied van klantenservice hebben ze al mijn verwachtingen overtroffen”

Mat Schouten, Sittard