Jouw boek drukken: wat kost het?

Een aantal factoren bepaalt wat de kosten zijn van jouw boek en jij kunt deze kosten zelf beïnvloeden. Je kunt al een boek laten drukken voor €8,08. De factoren die de prijs bepalen zijn: de keuze voor een paperback of hardcover omslag, het formaat van het boek en het aantal pagina’s, de papiersoort en of het binnenwerk kleur bevat of zwart-wit is. Daarnaast is het aantal boeken dat je bestelt ook van invloed op de prijs per boek. We lopen ze allemaal even langs, zodat jij straks goed kunt bepalen wat je wenst.

Paperback of hardcover drukken

Voor je boekomslag kun je kiezen uit paperback en hardcover. De omslag van de paperback bestaat uit 240 grams karton en is eenvoudig buigbaar. Verreweg de meeste boeken zijn paperbacks. De hardcover omslag is gemaakt van dik karton, dat feitelijk bestaat uit 3 delen: de voorkant, de rug en de achterkant. Deze zijn samengevoegd via een omslagvel. Het prijsverschil tussen een paperback en hardcover is vrij fors. Een paperback is gemiddeld €4 goedkoper dan een hardcover. Goed om te weten! Je kunt ook kiezen uit een matte of een glanzende afwerking van je omslag. Het prijsverschil is minimaal, slechts enkele eurocenten.

Het drukken van een hardcover boek duurt 1 – 3 werkdagen langer dan het drukken van een paperback, dat gemiddeld 3 – 4 werkdagen duurt.

Formaat van jouw boek en aantal pagina’s

Het zal je niet verbazen dat het formaat van je boek van invloed is op de kosten van het drukken van je boek. Een A4 boek bijvoorbeeld gebruikt twee keer zoveel papier als een A5 boek. Hetzelfde geldt natuurlijk voor het inktverbruik, dat ook twee keer zo hoog zal zijn. Dit betekent overigens niet dat de prijs dan ook twee keer zo hoog wordt, een groter formaat zal tussen de 5% en 20% meer kosten.

Welk formaat het beste bij jouw boek, rapport of magazine past bepaal jij natuurlijk zelf. We bieden een reeks aan formaten voor paperback en hardcover. Het aantal pagina’s is natuurlijk ook een belangrijke factor voor de prijs van je boek.

Papiersoort kiezen

Je kunt je boek laten drukken in drie verschillende papiersoorten. We bieden 80 grams HVO wit papier, 115 grams Semi-glans papier en 90 grams Crème papier (Romandruk). HVO papier is het goedkoopst en Semi-glans en Roman zijn beiden ongeveer even duur. Welke papiersoort past het beste bij jouw boek? Die keuze is natuurlijk aan jou, maar we kunnen je wel helpen met wat vuistregels. HVO is een luxe versie van het bekende kopieerpapier en wordt met name gebruikt voor lesmateriaal, handboeken, scripties en proefschriften en CAO’s. Semi-glans papier wordt gebruikt voor boeken en magazines waar kleur en afbeeldingen de bepalende factoren zijn, denk aan kookboeken, fotoboeken, familieboeken en ieder magazine. Romandruk zegt het eigenlijk al, dit is voor de romans, thrillers en fantasy boeken. 

Boek drukken: volumekortingen

We hebben je uitgelegd dat de prijs van je boek wordt bepaald door de omslag, het formaat, de papierkeuze en of je boek in kleur of zwart-wit wordt uitgevoerd. Er is nog een belangrijke factor die van invloed is op de uiteindelijke prijs van het te drukken boek: het aantal exemplaren dat je bestelt. Vanaf 3 exemplaren bieden we reeds zeer aantrekkelijke volumekortingen, die steeds verder oplopen naarmate meer boeken worden besteld:

1 - 23 - 910 - 4950 - 99100 - 249250 - 499500 +
€8,08
Per boek
€7,71
Per boek
€7,38
Per boek
€6,92
Per boek
€6,80
Per boek
€6,70
Per boek
€6,06
Per boek

Vanaf circa 400 exemplaren stappen we over naar offsetdruk. Dat is een andere technologie dan digitaal printen en alleen geschikt voor grote oplages. De kosten per exemplaar zijn dan nog lager, de levertijd is wel iets langer. Neem contact met ons op wanneer je een grote oplage wil bestellen.

Tot slot: welk boek laat jij drukken?

Zoals we al eerder aangegeven hebben, jij zit aan het stuur, jij bepaalt de uiteindelijke kosten van jouw boek. Je kunt je boek zo goedkoop mogelijk laten drukken en je kunt een luxe, duurdere versie maken. Een paperback, formaat 110x180mm met HVO papier en een zwart-wit binnenwerk is natuurlijk het meest goedkoop. Maar, laat je niet al te veel leiden door de kostprijs. Uiteindelijk gaat het er ook om wat voor soort boek het is en voor wie het te drukken boek bedoeld is. Soms is een hardcover, kleurenboek met semi-glans papier noodzaak, denk bijvoorbeeld aan een kookboek. Een ding is zeker: wij drukken straks een perfect boek voor jou tegen lage kosten!